skip to Main Content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Filipijnen Update

Zapper_DOM_frame_verticalIk schrijf jullie in naam van Doctors On Mission om Dr. Rik verder vooruit te kunnen helpen. Rik is op dit moment heel druk aan het werk ergens op een eiland in de Filipijnen.

Dr. Rik was in Bolivia toen hij hoorde van de ramp in de Filipijnen en verscheidene oproepen kreeg om medische bijstand te verlenen. Vooral op het eiland Batanyan was de nood groot en was er geen enkele medische hulp toegekomen. Aanvankelijk dachten wij als organisatie dat er meer dan genoeg internationale belangstelling was en dat de eilanden meer dan genoeg hulp zouden ontvangen. Wij waren verkeerd ! Ook ik !

Wat we zagen was dat Tacloban en omgeving massale hulp kregen maar dat er weinig werd omgekeken naar de duizenden kleinere eilanden. Op dit moment is Dr. Rik aan het werk op het eiland Bantanyan. Hij heeft nog geen enkele andere arts of verpleegkundige gezien met uitzondering van de dochter van een locale voorganger die verpleegster is.

Zelf heeft hij voor duizenden Dollars medicijnen gekocht , chirurgisch en verbandmateriaal, alsook vaccins tegen Tetanus. Op dit moment is hij medische expedities aan het organiseren naar verscheidene dorpen. Soms organiseert hij medische kampen onder een tentzeil en soms in een lokale kerk. Ook is hij uitgegaan naar een locale gevangenis waar de gevangenen in erbarmelijke omstandigheden leven. Dit alles in een hitte van 36 tot 38 graden Celsius.

rik_2Hij ziet er veel geïnfecteerde wonden veroorzaakt door de tyfoon. Vandaar de nood ook aan Tetanus vaccins. Er zijn ook heel wat andere medische problemen die Rik niet ongekend zijn en dikwijls voortkomen door een volledige of partiële ondervoeding.

Het eiland is afgelegen en er is enkel elektriciteit s’avonds via een generator. De enige foto’s die we momenteel hebben zijn enkele die Dr. Rik via Facebook gepubliceerd heeft. (cfr. Facebook pagina Facebook.com/DoctorsOnMission).

De condities zijn er hard (hitte, isolatie, grote armoede en de gevolgen van de ramp…) maar gelukkig is dit niks nieuws voor Dr. Rik. Hij beschrijft de condities als « vrij gelijkaardig » met deze in Haïti. Doctors On Mission is altijd uitgegaan naar deze gebieden waar er weinig of geen medische zorg is en dit werk vormt zeker geen uitzondering.

We appreciëren jullie gebeden en elke extra financiële steun ! Niet iedereen kan gaan maar – wat mij betreft – is het een vreugde om mensen zoals Dr. Rik te helpen en uit te zenden naar plaatsen die dikwijls niet voorzien worden van ook maar enige medische bijstand .

Paul Duggan,

Secretaris en US coördinator « Doctors On Mission »

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top