skip to Main Content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Haïti – Augustus

Wat ik zie is dat ik “halfweg” mijn Haitiaans missie tocht was toen ik de vorige brief verstuurde. Ik kwam toen namelijk net met een beginnende gevaarlijke Mastoiditis aandoening (als gevolg van en acute midden oorontsteking) uit de Haitiaanse bergen, had een tumor gediagnosticeerd bij een verpleegster die samenwerkt met Doctors On Mission Haiti en was maar net op tijd om Pasteur Saint-Louis uit de gevangenis te helpen omdat hij zijn kerkje niet veder kon afbetalen. (cfr. Pr. Saint-Louis). Dit omwille van de schrijnende armoede in de Artibonite bergstreek.

Ook beloofde ik van verder onze strategie in Haiti uit te leggen… Het Haitiaanse berggebied was dus al bezocht en ik stond op het punt van te vertrekken naar het verre Zuid-Westeljke punt waar de orkaan zo hevig had toegeslagen en er hongersnood en ziekte dreigde en ook voorkwam.

Daar heb ik dan 71 kinderen geadopteerd… (cfr. foto’s). Deze kinderen zijn voornamelijk weeskinderen of kinderen komende uit heel arme families. Meestal lopen ze naakt rond, hebben geen voeding, medicatie of educatie. Velen onder hen waren als het ware “ten dode” opgeschreven indien we niet onmiddellijk hadden ingegrepen. Ondanks de heel moeilijke tijd die we doorstaan omwille van de economische recessie in het Westen konden we niet anders dan ook hen van kledij te voorzien, medische zorg te verschaffen en hen ook dagelijks het nodige voedsel en educatie te geven. Nu zijn het 71 gelukkige en gezonde kids! (Cfr. fotos).

Het medische werk was er intens maar toch is het zo dat – als deze mensen gezond zijn en het nodige hebben – zij tot de gelukkigste van de aarde behoren. Dat is toch mijn bescheiden vaststelling. Ze hebben echt niet veel nodig….Met een paar dollar of Euro per maand – iets wat voor de Westerse mens bijna niks betekent – worden zij blije en gezonde kinderen die voedsel, medicatie en kledij hebben en ook kunnen leren lezen en schrijven.

Waarschijnlijk zullen we ook de 220 kinderen – die Pr. Saint-Louis zelf hielp ondanks zijn grote kerk schulden – ook overnemen. Het in leven houden van deze honderden kinderen is immers niet langer haalbaar voor deze brave man.

Nu in een “notedop”; onze strategie voor Haiti zoals ik in mijn vorig schrijven beloofd had…. Het is heel eenvoudig in woorden uit te leggen maar niet zo simpel om uit te voeren en de uitbouw ervan zal ook van jouw bijdrage afhangen…..

In de 2 zones waar we werken (enkele uren Noord-Oost van P.a.P. in de bergen en enkele uren Zuid-West van P.a.P. aan de ocean) willen wij deze verlaten kinderen onderdak geven hoe bescheiden de gebouwen ook moge zijn. We willen in een eerste faze deze kinderen van 1 tot 12 jaar voeding, kledij, scholing, medische zorgen en educatie geven ter plaatse omwille van de goedkope lokale levensstandaard. Eens zij 13 jaar worden willen we ze dichter bij de grotere steden brengen om ze verder van hun 13 tot hun 18de jaar scholing te geven of hen een beroep aan te leren. De kinderen van Manceau en omstreken (Artibonite bergen) zouden dan overgebracht worden naar een weeshuis in Arcaheuille ongeveer 1 uurtje van Port-au-Prince. Daar werd reeds een bouw gestart door Haitiaanse voorgangers zelf maar moest gestaakt worden omwille van …. de armoede…

De kinderen van 1 tot 12 jaar van Morency en omstreken (orkaan zone aan de oceaan) willen we ookal lokaal van zeer goedkope huisvesting, schooling, eten en medicatie willen voorzien (net zoals in het naburige “Flamand” zouden dan kunnen overgebracht worden naar of tegen Les Cayes, een groter stadje in het Zuid-Westen van het eiland waar beroepsopleiding of verdure studies mogelijk zijn.

Voila, dat is het plan! Let wel, dit plan komt niet zomaar van mij maar wel van de mensen daar zelf als de enige optie om die kinderen op een constructieve manier te helpen. Éen iets weten we zeker zonder jullie hulp is dit onmogelijk en de uitvoering is zowiezo van lange duur. Op dit moment zijn we de medische post in Manceau (bergstreek) aan het herstellen (cfr. foto) en van medicatie aan het voorzien.

Verder heeft de verpleegster met de tumor de operatie – zij het met veel pijn en maandelange herstelperiode – goed doorstaan (cfr. foto). Zie daarvoor ook de foto’s op Facebook onder “Doctors On Mission”. Ook hier hadden we meer dan 2.000 Euro voor nodig… Maar…maar… net gisteren kreeg ik ook een dringende oproep voor hulp van andere verpleegster, Miss Zephir, die ookal een dringende heelkundige ingreep zal nodig hebben. Zij dient Doctors On Mission Haiti al meer dan 3 jaar op onbaatzuchtige wijzen (cfr. foto)

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top