skip to Main Content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Nieuwsbreif :: mei 2014

Beste Vrienden,

dm-1De tijd vliegt… In mijn vorige nieuwsbrief had ik het over de dramatische omstandigheden en gevolgen van supertyfoon Hayan en het werk op het eiland Bantanyan en de omliggende eilandjes in de Filippijnen. De gevolgen van de natuurramp waren verschrikkelijk. Duizenden en duizenden mensen kwamen terecht in vluchtelingenkampen. Tropische ziekten veroorzaakten verder veel ziektes. Ook waren er nog veel sterfgevallen nadat de emergencyteams uit het rampgebied waren vertrokken. De lokale regering kon niet alle noden beantwoorden. De wederopbouw gaat nu nog steeds verder.

Haïti
Ik moest terug naar Haïti, een ander eiland waar ook nog steeds de enorme gevolgen na de aardbeving en orkaan Sandy het land teisteren. Er brak op Haïti ook een cholera-epidemie uit. Allemaal rampen die zich de laatste jaren hebben voltrokken op dit extreem arme eiland. Het Doctors On Mission team wachtte ongeduldig op mijn komst. Een eerste voorraad medicijnen was al aangekocht en naar de twee klinieken gebracht in het binnenland. Deze voorraden raken echter vlug op. We kunnen niet rekenen op de lokale bevolking om de voorraden aan te vullen. Deze mensen zijn echt heel arm. Alleen met hulp van buitenaf kunnen we dit werk voortzetten.

Fondsen
We zoeken nu de nodige fondsen om op zijn minst een verpleegkundige van ons team in elk van de kliniekjes te laten werken. De Haïtiaanse regering voorziet in deze streken niet in gezondheidszorg. Toch is het van groot belang dat de zieken dagelijks onderzocht en behandeld kunnen worden. Een verpleegster zou dan ook contact kunnen opnemen met Port-Au-Prince voor verdere medische hulp wanneer dat nodig is.

Na mijn aankomst in Haïti vertrokken we snel met ons team om de gebieden te bereiken. Onze expeditie begon echter opnieuw met de nodige problemen. Onze oude Toyota Landcruiser ging kapot. Maar na het probleem te hebben opgelost, konden we uiteindelijk op weg gaan.

dm-2Het eerste doel was het bergachtige gebied in Manceaux, gelegen in de provincie Artibonite. Manceaux is moeilijk bereikbaar. Er is geen elektriciteit of internet. Contact met de buitenwereld krijgen is vanuit dit gebied onmogelijk. Toen ik daar voor het eerst kwam in 2011, was ik er de eerste blanke die ooit het dorp bezocht had. Er zijn ook geen scholen in dit gebied.

Pastor St. Louis
Manceaux is ook de plaats waar Doctors On Mission Pastor St. Louis heeft geholpen met het afbetalen van zijn schuld. Dit redde hem van vele jaren gevangenis in erbarmelijke omstandigheden. Deze man had er voor gekozen om met het weinige geld dat hij had, de weeskinderen te voeden in plaats van de lening van zijn kerk verder af te betalen. Zo goed als alle weeskinderen hebben nu kleren en één maaltijd per dag. We hebben echter ons doel om hen ook een dak boven hun hoofd te geven, nog niet kunnen verwezenlijken. Het medisch werk kan nu wel veel beter georganiseerd worden omdat de nodige medicijnen waren aangekocht en al in het gezondheidscentrum lagen. We beschikken over enkele kamers en kunnen efficiënter werken.

Lied
In Manceau had ik een heel mooi moment toen een aantal kinderen om me heen kwamen staan voor een vervallen hut. Ik wist niet wat de bedoeling was tot ze plots begonnen te zingen! Twee mooie liedjes, a capella. In hun lied dankten ze God voor de hulp die naar hen was gekomen. U kunt dit bekijken op mijn Facebook (‘Rik Celie’ of ‘Doctors On Mission’).

Morency
Na een hele lange rit kwamen we vervolgens vanuit de bergen naar Morency. Daar hebben we een soortgelijke medische post opgebouwd samen met de inlandse gemeente. Ook dit kun je zien op Facebook. De kinderen van Morency zijn herkenbaar aan hun gele uniformen. De situatie is verder min of meer hetzelfde als in Manceaux. Er is geen elektriciteit, onderdak of scholing. In Morency is het daarbij erg heet met temperaturen die al snel boven de 35 graden Celsius gaan en soms wel tot over de 40 graden, in de schaduw…
Toch was het hartverwarmend om al deze kinderen terug te zien. Ze zien er heel wat gezonder uit, hebben kleren en zijn vooral ook veel actiever. We zorgen ook daar voor een dagelijkse bevoorrading met voedsel. Ook daar konden we nu meer georganiseerd en efficiënter werken omdat we wat meer ruimte hadden en over de nodige geneesmiddelen konden beschikken.

Beter leven
Ik merkte in beide regio’s dat de verwachtingen naar Doctors On Mission hoog zijn. De mensen willen hun leefomstandigheden graag verbeteren. Maar zelfs als we over de financiële middelen zouden beschikken, zou het nog een grote uitdaging zijn om in deze gebieden bouwmaterialen te brengen. Deze regio’s zijn heel moeilijk bereikbaar. De nood in het binnenland is zo ongelooflijk hoog. We hopen op meer maandelijkse bijdragen om in de grootste behoeften te kunnen voorzien.

dm-3Onze verpleegster Zephir van het DM team onderging een succesvolle operatie. Ze was net getrouwd, werd zwanger, maar kreeg een miskraam. Omdat de foetus nog in haar buik zat, was een medische ingreep nodig. Haar eigen leven was in gevaar, maar de ingreep lukte. Zephir is een deel van het team sinds 2010.

Pakistan
In de eerste helft van dit jaar heb ik ook de nodige problemen met het werk in Pakistan gehad. Vooral vanwege de vervolging van de mensen in de teams omdat ze christen zijn. Maar toch konden veel ernstige gevallen uit de minderheidsgroepen geholpen worden. We ondersteunen nu ook de studies van twee Pakistaanse christelijke verpleegkundigen. De kosten zijn extra hoog, omdat ze christen zijn en geen moslims.

Er was (en is nog steeds) zware hongersnood in Tharparkar in de provincie Sindh door een ernstige droogte. Tientallen baby’s en kinderen zijn al overleden door honger en uitdroging. We hebben ons team naar dit gebied gestuurd en konden zo tot zegen van velen zijn.

In de volgende nieuwsbrief zal ik meer schrijven over Bolivia, mijn volgende missie.Voor meer informatie kunt u onze website www.DoctorsOnMission.org bezoeken.

Dank voor alle gebeden en daadwerkelijke hulp!

Rik Celie en de DM-teams

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top