skip to Main Content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Nieuwsbrief augustus 2014

aug

Beste vrienden,

Ondertussen ben ik terug van Bolivia waar we heel wat werk hebben verzet…

dm_01Het grote nieuws van de afgelopen Missie is toch wel dat het huis voor Dr. Ino & Franci – dat ook zal dienen als « gasthuis » – eindelijk af is en dat de verhuis ondertussen is gebeurd. Dit dankzij de grote hulp van WWZ in Den Haag. Het was niet eenvoudig om op deze afgelegen plaats in de bergen (1.700 m.) dit huis van electriciteit, water en een goed afvoer systeem te voorzien.

En daarmee zal Dr. Ino en familie vanaf nu op ons Medische Missie Basis in Tarija wonen waar we anderhalf jaar geleden onze Medisch Centrum officieel hebben ingehuldigd. Hierdoor zal er ook steeds een medische permanentie zijn indien er zich spoedgevallen zouden voordoen.

We werken reeds sinds 1996 (al 18 jaar !) met Dr. Ino. Hij is de huidige Directeur van de Boliviaanse Medische missie. Hij en zijn vrouw hebben 3 kinderen Paola, Eric en Sarah. Paola doet nu haar derde jaar Pharmacology en Eric is net zijn 1ste jaar Geneeskunde begonnen.

Daardoor komt gelukkig ook een einde aan ondertussen 10 jaar huur van een groot huurhuis voor de familie en medewerkers. Dit gebouw diende ook om het medisch materiaal voor de Medische Expedities op te slaan.

Het allerlaatste obstakel was een ernsitge ziekte van Dr. Ino. Toen we terugkwamen van een medische expeditie in de Amazone bleek hij immers de Dengue ziekte of de Knokkelkoorts te hebben opgedaan. Knokkelkoorts is een besmettelijke tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijnen en gewrichtspijnen alsook een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van mazelen. Het lage aantal bloedplaatjes en lekkage van bloedplasma kan een gevaarlijke lage bloeddruk (het dengue shocksyndroom) veroorzaken. Soms ontwikkelt de ziekte zich tot een levensbedreigende hemorragische koorts met interne bloedingen en kan men letterlijk intern doodbloeden.
Knokkelkoorts wordt overgedragen door verschillende soorten muggen van het geslacht Aedes, voornamelijk door de A. aegypt (denguemug). De ziekte komt vooral voor in Z. Amerika en Afrika maar ook in India en Pakistan. In 2008 – gedurende de overstromingen in het Amazone basin – waren er meer dan 30.000 gevallen van Dengue in Oost-Bolivia. Ook gedurende de overstromingen in N. Pakistan (aan de voet van de Himalaya) in 2010-2011 waren er tienduizenden gevallen van Dengue. Er is nog steeds geen vaccin gevonden tegen het virus.

Zelf werd ik geconfronteerd met acute buikproblemen. Daar men vreesde voor een herval van mijn ziekte vorig jaar, heeft men mij onmiddellijk opgenomen op spoedgevallen. Gelukkig bleek het enkel te gaan om een acute virale Gastro Enteritis.

dm_2Terug naar Bolivia…. Medische expedities werden ondernomen in het Zuid-Oosten van het land dicht tegen de Braziliaanse grens (Amazone basin), namelijk in Robore en omstreken. Onze aanwezigheid was een grote zegen voor velen daar er op deze plaatsen normaal geen hulp komt. Verder zijn we ook naar onze basis in Santa-Ana de Yacuma getrokken in het Noord-Oosten ; ongeveer 700 Km. Noordwaarts van Robore maar nog steeds in het Amazone basin gelegen. Het is in Santa-Ana de Yacuma waar we sinds 2007 geconfronteerd worden met afpersing en allerlei bedreigingen door drug gerelateerde maffia; DE reden ook waarom we nu meer werkzaam zijn in het Zuid-Oosten ipv het Noord-Oosten.

Verder verloopt het kliniekwerk uitstekend. Dra. Betsabe werkt vanuit onze Andes basis in Yamparaez en kon met een buitenlands team de streken rond Ocuri en Ravelo in Potosi bereiken. Dr. Oscar werkt in de door ons opgezette kliniek in Paichu maar wordt nu door de Boliviaanse staat betaald. En op ons Medisch Centrum in Tarija werken Internist Dr. Hugo (reeds 15 jaar – sinds zijn studentenjaren – actief binnen Doctors On Mission), Dra. Esther en Dr. Ino.

Danzij de steun van een Nederlandse Dokter en een Amerikaanse Zendeling is ondertussen ook het kerkje van mijn gids Pr. Romulo volledig herbouwd nadat een ernstige aardverschuiving zijn bouwvallig « adobe » gebouwde gemeente volledig had verwoest.

dm_3In Haiti blijven we met dezelfde problemen zitten. Onze 2 kliniekjes in Manceaux en Morency draaien op een minimum aan medicatie en we zijn amper in staat om alle weeskinderen dagelijks te voorzien van het nodige voedsel. Na heel wat promotie, opzetting van een actie onder « Crowd Funding », etc.. ben ik er niet ingeslaagd om aan de nodige fondsen te geraken om een weeshuis te bouwen. Ontmoedigend en frustrerend… We willen immers de Haitiaanse weeskinderen een dak boven hun hoofd te geven, van scholing voorzien en hen nieuw hoop geven. Manceaux en Morency behoren tot de armste gebieden die ik – sinds 24 jaar medicsche expedities – ooit heb gezien.

In Pakistan is het al niet veel beter… Er zijn gewoonweg te veel individuele gevallen die dringend medisch hulp of een heelkundige ingreep nodig hebben. Daarbij komt dan nog de droogte in de Sindh regio met talloze doden vooral onder babies en kinderen (uitdroging) en de constante gevaren en bedreigingen van extremistische Moslim groeperingen.

In September en October zal ik aanwezig zijn in Nederland en Belgie. Graag had ik nieuwe aanspreekpunten om een voordracht te komen brengen in een gemeente, een kerkje, een schooltje of waar men ook geinteresseerd is in de aktiviteiten van Doctors On Mission. Indien u een mooie foto presentatie wilt zien en een getuignis van het werk wilt horen kunt u steeds schrijven naar mijn email adres RikCelie@gmail.com of naar DrRik@DoctorsOnMission.org

Hartelijk dank en God’s zegen toegewenst ! 

Rik en alle DM-teams.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top