skip to Main Content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Nieuwsbrief update – januari

WERK GAAT DOOR ONDER DE MINDERHEIDSGROEPEN IN N. PAKISTAN!

We horen wel eens zeggen dat God’s wegen hoger zijn dan de onze, ook soms ondoorgrondelijk…  Mijn plan was in ieder geval om de missie van N. Pakistan stilaan te laten uitdoven. Toch bleven de immense noden van de 6 miljoen (3% van de totale populatie) lijdende minderheidsgroep op mijn hart.  Het zijn mensen die hun leven zouden geven om te immigreren naar Europa maar als het ware in 1 groot getto gevangen zitten omsingeld door Taliban, Al Qaeda en nu ook ISIS.

Teruggekomen van Bolivia bleek het niet evident om Haïti binnen te gaan omwille van voortdurende gewelddadige protesten op straat i.v.m. de nationale verkiezingen aldaar. Er waren wederzijdse beschuldigingen onder de politieke partijen i.v.m. corruptie. Daarbij ging ook de “blanke” niet vrijuit want zeg nu zelf… Wie van de gewone stervelingen daar gelooft dat de beloofde honderden miljoenen Dollars en Euro’s naar aanleiding van de aardbeving zijn binnengekomen?”  Soms vraagt men zich dan openlijk af of de “blanke” dan wel zijn woord heeft gehouden? Wij hebben er echt het raden naar wat er werkelijk gebeurd is. In ieder geval vond mijn Haïtiaans team  eind 2015 niet het geschikte moment om af te komen. Dit omwille van gewelddadig straatprotest ivm de Presidentsverkiezingen en onderlinge beschuldigingen van corruptie. Ondertussen zit ik daar nu toch maar dat is voor de volgende Nieuwsbrief want ik zit hopeloos achter met alles….

Ik concentreer mij nu dus even op N. Pakistan. Door de halt die mij toegeroepen werd om Haïti binnen te trekken, werd ik geleid om – zij het vanop afstand – verder te werken met de 3 verschillende missies waarmee ik samenwerk in N. Pakistan. De noden zijn daar meer dan immens….

Mensen worden er vervolgd en uitgebuit omwille van hun geloof. Hun blijvende noodkreten om hulp haalde mij nog maar eens uit mijn normaal schema en vooraleer ik het zelf besefte was ik terug intens betrokken bij de vervolging in N. Pakistan. Dit dus ondanks mijn eigen pogingen om dit werk af te bouwen….

Zo was er Rabica, een 9 jarig Christen meisje. Velen hebben het verhaal op Facebook kunnen volgen. Zij werd op een vreselijke manier gewelddadig seksueel aangerand door een groep extremisten en nadien in het vuur geworpen…waarbij ze volledig verminkt werd. De foto’s die mijn team mij opstuurde waren zo verschrikkelijk dat ze niet voor publicatie vatbaar waren. Zelfs als arts – en ik denk dat ik het zowat allemaal gezien heb i.v.m. assistentie gedurende natuurrampen – waren de beelden ronduit verschrikkelijk. Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven zo’n vreselijk toegetakeld kind heb gezien.

Een “campagne” werd opgezet via Facebook en gelukkig konden we binnen de 48 uur over voldoende fondsen beschikken. We konden uiteindelijk Rabica alle zorgen geven die ze nodig had en ….. wonder boven wonder … ze overleefde het!

DMPA Acute Drought Prov. Sind in PakistanHet verhaal van Rabica is typisch, dus, niet uitzonderlijk. Ze werkte, samen met haar ouders, 3 broertjes en 2 zusjes – zoals bijna alle minderheidsgroepen en Christenen daar – als slavin aan de lokale hoogovens om stenen te bakken voor de moslim “lords”. Het is daar snikheet in zulk een steenbakkerijen. De buitentemperaturen – aan de Westelijke uitlopers van Himalaya – kunnen zeer hoog oplopen tot over de 50 graden Celsius. Soms moeten ze uren tot aan hun knieën in het slijk staan om eerst de stenen uit een soort brij van klei te vormen. Dan worden ze gedroogd en vervolgens  “gebakken” in echte hoogovens.

Het is trouwens in 1 van zulke hoogovens dat een 3 tal maand geleden een Christen koppel levend werd gegooid nadat de 26 jarige jonge vrouw – moeder van 3 kinderen – het huisje van haar overleden schoonvader had opgeruimd. Bij het in brand steken van alle vuiligheid zouden enkele “koran” bladen gezeten hebben. Dit was genoeg om beschuldigd te worden door de moslim buren. Een grote groep van moslims werd op haar afgestuurd en zij werd vervolgens met haar man uit hun huis gesleurd en levend in zulk een hoogoven gegooid…. De 3 kinderen – die toen op school zaten – hebben we maar net kunnen redden en zitten op een geheim adres.

Dan was er de noodkreet voor Saima, een 10 jarig meisje dat blind is geworden na het doormaken van een ernstige Buiktyfus (Typhoid Fever). Buiktyfus kan – indien niet behandeld – blindheid teweeg brengen. Maar er is hoop. Saima kan haar zicht terugkrijgen indien een operatieve ingreep kan uitgevoerd worden. Saima wil de wereld en haar mama terugzien. Ook wil ze terug naar school gaan. Dat is haar vurigste wens! Ondertussen is ook Saima geopereerd maar er volgt nu nog een dure nabehandeling…. En zo komt het ene afzonderlijke ernstige geval na het andere binnen uit N. Pakistan.

DMPA Skin 1En dan zwijgen we nog over de algemene gezondheidsnoden zoals de grote droogte in te Sind Provincie waar er momenteel tientallen kinderen van de Thar bevolking aan het bezwijken is omwille van uitdroging. Doctors On Mission wordt vlug soms (te) goed gekend in de wijde omgeving waar activiteiten worden opgestart. Toch hang ook ik volledig af van jullie daadwerkelijke hulp!

Ook Saima komt van een extreem arme Christen familie die (niet zonder risico) trouw naar de plaatselijke kerk gaat. Niet zonder gevaar… Er worden immers statistisch gezien 3 meisjes per dag uit een kerk gekidnapt (dit bevat zowel de katholieke als evangelische kerk).  De laatste berekening was dat er ongeveer 970 meisjes werden gekidnapt en veel geweld aangedaan. Het echte cijfer ligt waarschijnlijk veel hoger.

Saima heeft 2 zusters en 1 broertje. Haar vader is ook al gehandicapt en heeft een rolstoel nodig.  Dit omwille van het verbod van de Taliban om te vaccineren om Polio te voorkomen. Wij zouden – volgens hen – de kinderen immers niet vaccineren maar sterilizeren!!!  Het gevolg is dat er heel veel gevallen zijn van polio ofte kinderverlamming.  Daarom ook zijn we een rolstoelen project gestart. Verlamde kinderen zitten soms hun ganse leven in een hoek van hun hut als ze al overleven want werken op de “Stenen bakkerijen” kunnen ze niet.

Dankzij een goede samenwerking met een 3-tal verschillende lokale missies konden we zo een grote zegen zij voor vele kinderen en ook volwassenen die al heel hun leven op een rolstoel aan het wachten waren.
Terzelfdertijd konden we ook een grote hoeveelheid van naaimachines aanschaffen voor meestal nog jonge weduwen die hun man in de gruwel van de oorlog en oppressie verloren hebben. Op die manier kunnen deze vrouwen voor zichzelf en hun kinderen voorzien en krijgen zij nieuwe hoop. Dit alles kan op Facebook “Doctors On Mission” gezien worden.

DMPA wheelchairs 5Ik dank dan ook allen die bijdragen opdat we op deze manier verder potentiele migranten die onmogelijk kunnen migreren zouden helpen om te overleven in de enorm moeilijke situaties waarin ze zich bevinden. Ik besef het maar al te goed. De nood is te groot en iedereen raakt hierdoor overdonderd. Maar denk mens per mens en wat je kan doen om 1 leven uit hun lijden te verlossen en nieuwe hoop te geven. Als je dat systematisch doet over verschillende jaren, kan je tevreden terugkijken wat je voor deze wereld hebt kunnen/mogen betekenen.

Met dank voor alles!

Rik & alle Doctors On Mission teams.

PS: Om zelf het “hoofd boven water te houden” heb ik een soort “online natuurlijke apotheek” opgezet. Er is immers geen tijd om benefit avonden op te zetten of wafels op straat te verkopen. Op www.DoctorRik.com kun je hoogwaardige Vitamines, essentiële mineralen, essentiële Aminozuren en worden allerlei andere natuurlijke geneesmiddelen aangeboden. Ik (Dr. Rik) geef gratis medisch advies indien nodig en indien hierom gevraagd wordt via email (RikCelie@gmail.com) . De winst is meestal 25% wat de moeite is…. Bedoeling is om op die manier “tentmaker” te worden of in mijn eigen noden te kunnen voorzien.  Het startdoel is van per maand een 100 tal kopers te vinden van minimaal 1 product. Hierbij zou al een minimum loon kunnen gecreëerd worden.. Vertel dit a.u.b. door aan familie of vrienden! Wilt u op die manier het werk verder ondersteunen? Bezoek dan a.u.b.  www.DoctorRik.com

De volgende Nieuwsletter meer over Haïti waar het werk ook al zeer intens is.

Met dank!

Dr. Rik

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top