skip to Main Content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Vallen er echt dagelijks 100 vliegtuigen met babies en kinderen uit de lucht?

Eerst en vooral de hartelijke groeten vanuit Bolivia!

Het is sinds het Kerstverlof geleden dat ik nog eens geschreven heb… De warmste week werd ook een warme week voor Doctors On Mission en we konden toch in totaal een goeie 4.000 Euro bij mekaar krijgen. Niet slecht voor een eerste maal…

Mede ook dankzij de bijzondere inzet van enkelen en 2 kerken in NL konden we o.a. kerstgeschenkjes geven aan zowel de Pakistaanse weeskinderen waar ik werkte (niet meer dan wat extra kledij omwille van strenge winter dichtbij de Himalaya) als aan de Haïtiaanse weeskinderen (meestal wat extra voedsel). Ook konden we de Haïtiaanse weeskinderen verder medisch begeleiden daar ik in Oktober-November 2016 naar Haiti was vertrokken nadat orkaan Matthew (ergste orkaan daar in 50 jaar) daar hevig had toegeslagen. Zowel mijn weeshuis als kliniek waren vernietigd. Dit was heel ver weg van Port au Prince. We ploeterden toen ongeveer 15 uur door modder en rivieren met jeep, motorcycles en te voet over de omvergewaaide palmbomen heen… maar we hebben ze bereikt en medisch kunnen verzorgen (en nieuwe locaties gezocht). Er waren ongeveer 1.000 doden in deze zone en talloze gewonden in de naburige dorpen maar alle weeskinderen overleefden het! (voor foto’s zie Facebook Rik Celie als je even terug scrolt).

Januari 2017 was dan weer een drukke administratieve maand omdat ik alle uitgaven en inkomsten van het jaar 2016 eens op een rijtje wilde zetten voor onze VZW/ Stichting. Bezint eer ge begint…

Bovendien was ik zo onder de indruk van het succes van mijn eigen herstel van een zeer ernstige ziekte in Haiti begin 2016 dat ik in September 2016 – toen ik nog in Belgie was – verder medische studies gevolgd heb op avonden en gedurende weekends met nadruk op Immunologie en Epigenetica binnen de Orthomoleculaire Geneeskunde. Ik wist er al veel van daar het een thema is dat me al vele jaren boeit maar vond dit toch het moment om er ook eens officieel aan te beginnen. De 2de helft van Januari heb ik dan ook in het Gentse met succes mijn examen afgelegd.

Een afspraak kan trouwens steeds eenvoudig weg gemaakt worden via <RikCelie@gmail.com>…. tenminste als ik in Belgie ben ;)
Eind Januari ben ik dan terug vertrokken naar Bolivia. Er stond immers enorm veel werk te wachten daar we daar de laatste 30 jaar medische basissen hadden opgezet zowel in de Andes, de Amazone (tegen grens Brazilie) als onder de Guaranies (Zuid-Bolivia)Ook voelde ik aan dat mijn lokaal team dringend aan bemoediging toe was. Wij werken sinds enkele jaren in een grote regio tussen de Andes en de Amazone waar zo goed als geen gezondheidszorg te bekennen valt.

Gezien de reeds – toch voor Bolivia – vrij goed georganiseerde gezondheidszorg bij de Quetchua’s en Aymara’s (Andes) sinds Evo Morales aan de macht kwam (2005) leggen we ons sinds enkele jaren veel meer toe op een enorm achtergelaten regio (ongeveer 15 maal Belgie) dat uitloopt vanuit de Andes naar de Amazone. Jammer genoeg negeert de huidige president van Bolivia deze gigantische regio volkomen op gezondheidsvlak. De plaatsen liggen zeer afgelegen en we werken ongeveer 700 Km ten Noord- en Zuid-Oosten van Santa-Cruz de la Sierra. Ik heb er nu zonet een eerste expeditie opzitten (zie ook hier foto’s op Facebook “Rik Celie”).
We concentreren ons daar vooral om de “langzame moordenaar” uit te schakelen zoals de Vlaamse journalist journalist Stijn Vercruysse het zou verwoorden. Een trage stille doder… De meeste kinderen krijgen er niet de noodzakelijke 2.100 kCal per dag waardoor “ondervoeding” ontstaat in allerlei graden. Daardoor functioneren de cruciale lichaamsdelen minder zoals de lever, het hart, de nieren, etc…
Dit wordt nog in de hand gewerkt door de aanwezigheid van de alomtegenwoordige parasieten in het lichaam. Vroegere studies wezen uit dat een kind daar gemiddeld met 400% parasieten zit. Dit betekent duizenden tot tienduizenden larven en eitjes in de ingewanden van minstens 4 verschillende soorten parasieten. Iedereen krijgt er sowieso een “anti-parasieten kuur” en multivitamines. Door ondervoeding en aanwezigheid van die parasieten geraakt de eigen weerstand overbelast waardoor dus de immuniteit enorm daalt. Het lichaam stort stilletjes aan in en nog meer en meer ziekten nemen de bovenhand.
De overgrote meerderheid van de 28.000 kinderen onder de 5 jaar (meer dan 90%) die wereldwijd ieder dag sterven (8.620.000 per jaar), zijn in feite te wijten aan nog maar 5 eenvoudig te vermijden ziekten waaronder ondervoeding nr.1 is (eigenlijk zelfs geen ziekte). Het kind sterft alzo een stille (en dikwijls pijnlijke) dood. Gisteren nog zag ik een vrouwtje die zo de helft van haar kroost verloren had. Ze had 8 kinderen maar 4 waren gestorven nog voor ze 5 jaar werden.
Het werk gebeurde in een hitte van ongeveer 40 graden met een vochtigheidsgraad van boven de 90%.
Door middel van de zo nodige maandelijkse financiële bijdragen kan dit werk worden voortgezet. Onze locale artsen doen dapper door. Dit ondanks – als ik eerlijk mag zijn – de grote frustraties waarmee we af te rekenen hebben omwille van gebrek aan fondsen omdat we zo veel meer kinderen en mensen zouden willen redden.Nog de hartelijke groeten,

Rik

Dr. Rik Celie

http://www.doctorsonmission.org/doe-iets/

PS: Voor diegenen die niet vertrouwd zijn met Rik en zijn  werk:

Ik, Rik Celie, ben een Vlaamse arts en werk al decennia lang in de binnenlanden van Bolivia en Haiti. Daar werd Doctors on Mission opgericht.
Met lokale medische teams trekken we de binnenlanden in om in de armste streken medische zorg te verlenen. Dit op een zo structureel mogelijke manier. Ook zijn er – omwille van mijn opleiding – een 8-tal Cranio-Maxilo-Faciale (aangezicht chirurgie) projecten opgericht en heb ik gedurende heel wat natuurlijke catastrofes bijstand kunnen verlenen zoals tijdens de aardbevingen in Bolivia (1989), Haiti (2010), Orkaan Sandy en Matthew (2014 en 2016), Supertyfoon Filipijnen (2013), cholera epidemie in Bolivia (1993) en Haiti (2012), etc.. 

Ook vertrok Rik in 2011 naar N. Pakistan en keerde enkele keren terug om er de vervolgde minderheidsgroepen bij te staan. Dit op gevaar van eigen leven. Deze grote groep (ongeveer 6 miljoen of 3% van totale bevolking) worden er omsingeld door Taliban, Al Qaeda en IS. Zelf kan Rik niet meer terug nu naar N. Pakistan maar zijn teams zijn plaatselijk en zeer gedreven. Zij worden enkel gestopt door een te kort aan gelden. 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top