Skip to content
CHOOSE YOUR LANGUAGE:     |

Eerst en vooral wensen wij jullie allen heel veel sterkte toewensen in deze toch wel voor velen moeilijke dagen!

Omdat beelden meer spreken dan woorden en ik niet alle foto’s kan doorsturen kunt u steeds naar https://www.facebook.com/drrik gaan of een vriendschapsverzoek aanvragen.

Net wegens gebrek aan voldoende nieuws in de Amazone (geen Internet) zijn wij zonder het te beseffen van het ene virus naar het andere virus gereisd. Dit gebeurde net voor de Belgische lock down. We waren toen op medische expeditie werkzaam tijdens een virusepidemie (Dengue virus) in het Amazone woud aan de Boliviaans – Braziliaanse grens. Ook dit (Dengue) virus kan veel (bot-) pijn, koorts en vooral inwendige bloedingen veroorzaken met allerlei complicaties.

De “Dengue” wordt echter overgezet via een mug die o.a. in het Amazone woud leeft. Vandaar dat het toen ook bij een epidemie gebleven is. Er is dus geen vrees voor een pandemie! Ook Sandro (onze naaste medewerker na het overlijden van Dr. Ino) had “Dengue Fever” opgelopen maar is er terug bovenop. Gelukkig bleek ik al Antistoffen te hebben opgebouwd.

Het was eigenlijk niet de bedoeling van al naar Europa te gaan maar omwille van de grote financiële noden konden we deze keer niet verder gaan helpen in Haïti. Een medische expeditie kost al gauw een paar duizend Euro inclusief medicatie, inzet van lokale artsen, tandartsen, verpleegsters, logistieke hulp, transport, etc… Het was dan ook onze opdracht van fondsen te gaan zoeken opdat het lokale medische personeel van Doctors On Mission kon verder werken. 

Jammer genoeg heeft ook het Westen zijn strijd te leveren ivm de Pandemie en een zoektocht naar financiële hulp voor het buitenland is toch wel moeilijk geworden deze dagen. Een voordracht geven of mensen vinden die zelf een actie op touw kunnen zetten is niet meer zo eenvoudig als vroeger … Zelf mogen we van ons werk gaan getuigen in in het Gentse.

Een trouwe fan van ons werk heeft met zijn vriend op zijn 78ste een paar 100 Km. gefietst en daardoor maar eventjes meer dan 6.000 Euro bij mekaar “gekoerst” door zich te laten sponsoren door zijn eigen achterban (familie, vrienden, gekenden, etc..). Een dame uit Nederland is geboorte-, verjaardags-, huwelijks- en bemoedigingskaartjes beginnen maken waarvan de volle 100% winst naar Doctors On Mission gaat ((je kan hiervoor deze link aandrukken). Een vriendin van Carolien zal later in jet jaar in het West-Vlaamse een taartenbak organiseren, etc….

Allemaal geweldige en lovenswaardige initiatieven! 
Ondertussen kreeg ik een bericht van “De Warmste Week”. Zij geven geen fondsen dit jaar maar willen dit jaar  vrijwilligers in België stimuleren om in 1 of ander Belgische project te stappen.

Wij danken ook erg dankbaar voor de vele trouwe persoonlijke supporters die maandelijks een bijdrage doen. Zonder hen was dit 30-jarig werk al lang niet meer mogelijk!

Verder kregen we een bijdrage van meer dan 4.000 Euro van het stadsbestuur Kortrijk om meer beschermingsmateriaal voor ons Boliviaans team aan te schaffen ivm de Corona pandemie.

Dit was levensnoodzakelijk! Al ongeveer de helft van ons Boliviaans Medisch team heeft Covid-19. We mogen ons gelukkig prijzen dat het krachtige jonge mensen zijn die enkel een soort “griep” doormaakten. Wel zijn er vorige week 2 relatief jonge artsen (rond de 50 jaar) overleden deze week door gebrek aan bescherming in een kliniekje (Villa 1er de Mayo – suburban van Sta. Cruz. (zie Facebook). Ook werden bijna 1000 dode lichamen onlangs weggenomen van de straat, woningen en zelfs uit auto’s in nog maar 1 stad.


Als medisch team in deze arme streken staan wij
aan het front en het ontbreekt onze teams aan voldoende beschermend materiaal, testing en behandeling.
Momenteel volgen we dus vanuit België het werk verder op. En zo gaat ons “online werk” naar Bolivia en Haïti via vele E-mails, WhatsApps, Messenger, overschrijvingen, etc.. verder om stand te houden in deze schrijnende situatie. Op deze manier proberen we van hieruit de nodige hoop en bemoediging te brengen. Ondertussen wachten we dus tot er een volwaardig vaccin is tegen Covid-19 daar geen mondmaskers of ander protectie materiaal het werk voor artsen daar onmogelijk maakt. In ieder geval blijft het ons doel om zo vlug mogelijk terug te keren.

Het is een gelukkig toeval dat ik in 2011–2014 de kans gekregen heb om mij verder te verdiepen in o.a. de Immunologie wat in deze tijd zijn toch wel heel erg nodig is voor risico patiënten. En op die manier kunnen bijna alle fondsen rechtstreeks doorgaan naar Haïti en Bolivia.

We hadden eigenlijk dit jaar 30-jaar “Doctors On Mission willen vieren.

In September 1990 werd dit werk in Bolivia gestart (na stage periode in 1986-1987).

Wat de Andes betreft hebben we onze grote missie basis in een quarantaine centrum ingericht. Dit op 3.300 meter hoogte. We hebben daar wel problemen om onze watervoorziening te herstellen (waterpomp, etc.. werkt niet meer) wat zeker ook een 2.000 Euro zal kosten). Ook willen we voldoende eten en medicatie aanschaffen voor deze mensen.

In Haïti is het al niet anders… de Haïtiaanse besmette mensen die aan de toeristische kusten van de Dominicaanse Republiek (zelfde eiland maar gelegen aan de andere kant van “Isla Hispaniola”) in de hotels zo goed als (onderbetaald) slavenwerk verrichten moeten nu terugkeren naar hun eigen afgelegen gebieden in Haïti en verspreiden alzo het virus zonder dat daar ook maar enige medische voorziening voorradig is.

We blijven ons verder concentreren op de meest afgelegen streken waar de gezondheidszorg bijna helemaal of zelfs totaal ontoereikend is. Dat was immers steeds ons doel.

Medische zorg bieden in die streken waar geen dokter te vinden is.

Wij danken jullie voor de bemoediging voor onze teams die zich in het heetst van de naald bevinden in een bijna hopeloze situatie. Ook honger breekt uit daar mensen/ families van dag tot dag (over-)leven. En er was al veel ondervoeding wat de weerstand sterk verlaagd.

In de steden waar het leger is ingezet is de situatie ook bijna onleefbaar daar de mensen hun huis niet mogen verlaten.

Wij blijven roeien met de riemen die we hebben na 30 jaar medisch missie werk. Veel hangt hierbij af van onze gezamelijke zorg om deze mensen in grote nood bij te staan.

 

Dit is zo belangrijk opdat vele mensen nog een toekomst zouden kunnen hebben.

Nog de hartelijke groeten van Rik, Carolien en onze teams in Bolivia en Haïti.

Back To Top